Caută
Categorii produse
    Meniu Close
    Inapoi la lista

    Petrecere Sarbatorile cu Vinuri Spumante de la U-shop

    Când ne gândim la vinul spumant, avem tendința să ne gândim la toasturi de sărbătoare și la ocazii speciale, cu bule minuscule care plutesc în vârful paharelor lungi.

    Și, de obicei, există un vin spumant în special care îmi vine în minte mai întâi: șampanie.

    Dar adevărul este că vinul spumant este savurat aproape la fel de frecvent ca vinul obișnuit și există sute – dacă nu mii – de soiuri, altele decât șampania, produse în întreaga lume.

    Despre Vinurile Spumante

    Vinul spumant este un vin cu niveluri semnificative de dioxid de carbon, ceea ce îl face gazos.

    În timp ce expresia se referă în mod obișnuit la șampanie, țările Uniunii Europene își rezervă legal acest termen pentru produsele produse exclusiv în regiunea Champagne din Franța.Vinul spumant este de obicei fie alb, fie rosé, dar există exemple de vinuri spumante roșii,

    Dulceața vinului spumant poate varia de la stiluri brut foarte uscate până la soiuri mai dulci

    Calitatea spumantului acestor vinuri provine din conținutul de dioxid de carbon și poate fi rezultatul fermentației naturale, fie în sticlă, ca și în metoda tradițională, într-un rezervor mare conceput să reziste la presiunile implicate,sau ca urmare a unei simple injectări de dioxid de carbon în unele vinuri spumante mai ieftine.

    Istoria Vinurilor Spumante

    Efervescența a fost observată în vin de-a lungul istoriei și a fost observată de scriitorii antici greci și romani, dar cauza acestei apariții misterioase a bulelor nu a fost înțeleasă.

    De-a lungul timpului, a fost atribuită fazelor lunii, precum și spiritelor bune și rele.

    Tendința vinului liniștit din regiunea Champagne de a produce bule a fost observată în Evul Mediu, dar aceasta a fost considerată o defecțiune a vinului și a fost disprețuită în vinificația timpurie a Champagnei, deși a făcut mândria altor zone istorice de producție de vin spumant. Dom Pérignon a fost inițial însărcinat de superiorii săi de la Abația din Hautvillers să scape de bule, deoarece presiunea din sticle a făcut ca multe dintre ele să izbucnească în pivniță.

    Mai târziu, când producția intenționată de vin spumant a crescut la începutul secolului al XVIII-lea, lucrătorii din pivniță trebuiau să poarte încă o mască grea de fier, care semăna cu o mască de prins de baseball, pentru a preveni rănirea cauzată de spargerea spontană a sticlelor.

    Despre Șampanie și alte spumante

    În țările Uniunii Europene, cuvântul „șampanie” este rezervat prin lege doar pentru vinul spumant din regiunea Champagne din Franța.

    Vinuri spumante sunt produse în întreaga lume și sunt adesea menționate prin numele sau regiunea lor locală, cum ar fi Prosecco, Franciacorta, Trento DOC, Oltrepò Pavese Metodo Classico și Asti din Italia (termenul generic italian pentru vinul spumant fiind spumante), Espumantedin Portugalia, Cava din Spania și Cap Classique din Africa de Sud.

    Vinurile spumante au fost produse în Europa Centrală și de Est încă de la începutul secolului al XIX-lea.„Șampania” a fost și mai popularizată în regiune, la sfârșitul secolului, când József Törley a început producția în Ungaria folosind metode franceze, învățat ca ucenic la Reims.

    Britanicii au fost primii care au văzut tendința vinurilor din regiunea Champagne de a străluci ca o trăsătură de dorit și au încercat să înțeleagă de ce producea bule.

    Vinul era adesea transportat în Anglia în butoaie de vin din lemn, unde casele de negustori îmbuteliau apoi vinul pentru vânzare. În timpul secolului al XVII-lea, producția engleză de sticlă folosea cuptoare alimentate cu cărbune și producea sticle de sticlă mai puternice și mai durabile decât sticla franțuzească încălzită cu lemne.

    Englezii au redescoperit și utilizarea dopurilor de plută, folosite cândva de romani, dar uitate de secole după căderea Imperiului Roman de Apus. În timpul iernilor reci din regiunea Champagne, temperaturile scădeau atât de scăzute încât procesul de fermentație a fost oprit prematur, lăsând niște zahăr rezidual și drojdie latentă.

    Când vinul era expediat și îmbuteliat în Anglia, procesul de fermentație avea să repornească atunci când vremea se încălzea și vinul cu dop de plută începea să creeze presiune din dioxid de carbon gazos. Când vinul era deschis, avea să fie spumant.

     

    Diverse Tipuri de Vin spumant

    Șampanie

    Așadar, iată ceva care s-ar putea să vă uimească: Șampania este doar „șampanie” dacă a fost făcută în Champagne, Franța.Deci cum ramane cu sticla de spumant pe care o primești de obicei?Cel mai probabil, nu este deloc șampanie.

    Șampania adevărată este, de asemenea, făcută cu trei soiuri de struguri - chardonnay, pinot noir și meunier - folosind o metodă specifică cunoscută sub numele de Méthode Traditionnelle, timp în care fermentația secundară trebuie să aibă loc în aceeași sticlă din care va fi servită în cele din urmă șampania.

    Prosecco

     

    În timp ce șampania rămâne o alegere populară în întreaga lume, în zilele noastre, Prosecco italian este unul dintre cele mai comune vinuri spumante disponibile in intreaga lume

    Provine din regiunea Veneto din nordul Italiei și folosește struguri prosecco sau glera.

    Spre deosebire de șampanie, fermentația secundară a prosecco are loc într-un rezervor de oțel inoxidabil înainte de a fi în cele din urmă îmbuteliat, într-un proces cunoscut sub numele de metoda Charmat.

    Cava

     

    Cava este un vin spumant spaniol, produs în mare parte în regiunea Catalonia cu struguri macabeo, xarel-lo și parellada, originari din regiune.

    Dar, în timp ce strugurii utilizați pot fi originari din Spania, metoda pe care o folosește Cava nu este - Cava este făcut folosind Méthode Traditionnelle, la fel ca șampania.

    La U-shop gasesti o gama larga de Vinuri Spumante: Champagne, Prosseco, Cava si Spumante Romanesti:  https://www.u-shop.ro/spumante#/pageSize=6&viewMode=grid&orderBy=0

    Am prelungit programul de livrari!

     

    Livrare pana la ora 22:00 de Luni pana Vineri*

      Livrare pana la ora 19:00 Sambata si Duminica**

    *pentru comenzile preluate pana la ora 19:00

    **pentru comenzile preluate pana la ora 16:00

    Comenzile plasate dupa aceste ore se vor livra a doua zi

    Comentarii
    Lăsați un comentariu Inchide