Litchi este un fruct mic, dar plin de nutrienți, care a devenit destul de popular și în România. Bogat în vitamina C, litchi are numeroase beneficii pentru organism.
Fructul de litchi crește în zonele tropicale, are o textură gelatinoasă și un gust dulce, iar coaja este de culoare roșiatică, țepoasă. Acesta poate fi mâncat ca atare sau ca ingredient în diverse rețete culinare.
Aceste fructe sunt foarte parfumate atunci când sunt proaspete și au un gust dulce-acrişor. Coaja este tare şi acoperită cu cu niște strații ca niște țepi, dar este destul de subţire. Fructul se crestează ușor la suprafață şi se îndepărteză ușor coaja pentru a ajunge la fructul zemos.
Lychee sunt compuși în principal din apă și carbohidrați – care reprezintă 82% și respectiv 16,5% din fructe.
Valori nutriționale:
O porție de 100 de grame de litchi proaspete oferă următorii nutrienți:
Calorii: 66
Proteine: 0,8 grame
Carbohidrati: 16,5 grame
Zahar: 15,2 grame
Fibre: 1,3 grame
Grăsime: 0,4 grame
Lichee sunt o sursă de mai multe vitamine și minerale, inclusiv: Vitamina C. Cea mai abundentă vitamină din acest fruct. Un lychee asigură aproximativ 9% din aportul zilnic de referință pentru vitamina C Cupru. Litchii sunt o sursă de cupru. Aportul inadecvat de cupru poate avea efecte adverse asupra sănătății inimii Potasiu. Un nutrient esențial care poate îmbunătăți sănătatea inimii atunci când este consumat în cantități suficient
Litchii conțin mai multe minerale sănătoase, vitamine și antioxidanți, cum ar fi potasiu, cupru, vitamina C, epicatechină și rutină. Acestea pot ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă, a cancerului și a diabetului.
Contraindicații:
Consumat cu moderaţie, litchi nu prezintă efecte adverse, ci, dimpotrivă, are efecte benefice. Consumul excesiv însă, ar putea fi asociat cu encefalita, adică o formă de inflamaţie a creierului. Acest lucru ar putea fi pus pe seama unei toxine din fructul litchi, numită hipoglicină, care inhibă capacitatea organismului de a produce glucoză. Astfel, în cazul persoanelor care au deja niveluri reduse ale glucozei în sânge – hipoglicemie – şi care consumă acest fruct, este posibil să apară convulsii şi pierderea conştienţei.