Caută
Categorii produse
    Meniu Close
    Inapoi la lista

    Despre painea si cereala de SPELTA

    Despre cerealele antice

    De secole, cerealele antice au fost cultivate si utilizate in paine si alte produse.
    Stramosii nostri le-au cultivat in cel mai natural mod posibil, deci sunt complet fideli naturii si nu au fost niciodata manipulate genetic.
    La brutaria Pur Pain, se folosesc aceste cereale vechi pentru a coace painea in mod traditional.
    Aceasta inseamna ca toate isi pastreaza valorile nutritionale sanatoase si tipice, precum si aromele si aromele lor specifice. Se stie ca boabele antice au multe proprietati sanatoase.


    Despre Spelta

    Speltul (triticum spelta) nu este un tip de grau (triticum sativa) ci este una dintre primele cereale originale, naturale, cunoscute de om.
    Studiile de cercetare recenta din Europa au dovedit ca Spe;ta a fost cultivata aici acum mai bine de 9.000 de ani.
    Spelta este un bob ideal pentru cultivarea organica, deoarece necesita foarte putina fertilizare si este foarte rezistent la boli.
    Spelta contine in mod natural magneziu si fier. Acest bob antic contine, de asemenea, mai multi acizi grasi esentiali si fibre brute decat graul obisnuit.
    Persoanele care sunt suprasensibile la glutenul din grau sunt de acord ca, in general, pot digera mai eficient produsele care contin speltz si il pot tolera mai bine.

    .

    Istoricul cerealei de Spelta

    Cand a avut loc revolutia industriala, la inceputul secolului al XX-lea, spelta a fost umbrit de varul sau modern, graul.
    Pana in anii ’70, in America de Nord, practic nu a existat o cultura de grau spelt, deoarece versiunea moderna, hibridizata a graului putea fi recoltata si prelucrata mai ieftin si mai rapid.
    Astazi, datorita unui interes din ce in ce mai mare pentru alimentele mai sanatoase – si reintroducerea in 1987 a acestui grau hranitor – spelta revine in forta.

     .

    Cum arata bobul de Spelta?

    Acest tip de cereala ancestrala arata foarte mult ca graul modern, cu o diferenta foarte importanta.
    Samburele (samanta) graului spelt este strans inconjurata de o cochilie sau coaja exterioara dura, care reprezinta 30-35% din greutatea totala a bobului.

    Graul modern a fost crescut special pentru a nu mai avea aceasta coaja (o pierde in timpul recoltei) – astfel se reduce timpul de recoltare si creste randamentul.
    In aceeasi idee, graul spelt trebuie decojit mecanic, prin 2 etape de procesare suplimentare – ceea ce face productia si procesarea mai inceata si mai costisitoare.
    Ce s-a pierdut in timp ce am modificat genetic graul?
    Destul de multe, dupa cum se pare.
    Caci graul modern este mai sensibil la insecte si boli (ceea ce a dus la necesitatea pesticidelor) si este mai sarac in nutrienti.

    Coaja bobului spelt il protejeaza de daunatori, eliminand nevoia de pesticide toxice.

    Mai departe, graul spelt se treiera cu tot cu coaja protectoare, la fel este si depozitat. Coaja nu se indeprateaza decat inainte de a-l macina si a obtine faina. Asta ajuta la pastrarea prospetimii bobului si a substantelor nutritive din acesta.

     

    Beneficiile painii si cerealei de Spelta


    • are un continut de grasimi mai mare decat graul comun;
    • contine Thiocyanat, ceea ce are un efect vitalizant, de stimulare a imunitatii si antiinflamator;
    • are un continut de vitamine mai ridicat;
    • un continut mai ridicat de substante minerale;
    • un continut mai mare de L-Tryptophan, precursorul hormonului de buna-dispozitie;
    • un continut mai mare de acizi grasi nesaturati, in deosebi de acid linoleic.
    • Microelemente si substante vitale cum ar fi albumine de calitate, hidrocarburi complexe si grasimi, precum si energie solara inmagazinata in concentratie inalta caracterizeaza aceasta super-cereala.



    Despre Spelta se spune ca stimuleaza metabolismul si activitatea rinichilor si produce o dezintoxicare a organismului. Consumatorii lui afirma ca acesta creste starea de bine si capacitatea de performanta.
    Este un excelent remediu natural pentru ca, fata de celelalte specii de cereale, are substantele nutritive optim dozate si echilibrate.
    Pe baza calitatilor sale, Spelta si-a dovedit valoarea in regimuri de tratare ale bolilor degenerative, ale imbolnavirilor pielii si mucoaselor si ale tulburarilor metabolismului si digestiei.


    • Stimuleaza circulatia sanguina, creste aportul de sange si oxigen la nivel celular.
    • Contribuie la dezvoltarea masei musculare.
    • Este eficace in combaterea infectiilor cauzate de Candida.
    • La fumatori, influenteaza pozitiv capacitatea fizica si intelectuala, respectiv procesul de regenerare al organismului.
    • In afara de acestea, imbunatateste procesul de formare a sangelui si stimuleaza metabolismul la nivelul sistemului nervos.

    Spelta este usor digerabila (adica in procesul digerarii lui organismul necesita o cantitate foarte mica de secretii biliare) si are un efect special “de inseninare” asupra pacientilor depresivi, datorita continutului mare de L-Tryptophan.
    Este recomandat bolnavilor cu sensibilitate fata de faina, deoarece structura moleculara a proteinelor din continutul sau prezinta cea mai mare asemanare cu plasma umana dintre toate proteinele vegetale.
    Combinatia particulara de nutrienti oferita de graul Spelta poate reprezenta o hrana speciala pentru persoanele ce prezinta migrene, ateroscleroza sau diabet si poate lupta impotriva unor boli de inima si a cancerului.

    La U-Shop gasesti Chifle BIO din faina de Spelta de la producatorul Belgian Pur Pain

    impreuna cu alte produse de panificatie BIO: Panificatie Bio Pur Pain

    De asemenea la U-shop livram o gama larga de produse, fara limita de greutate!

    Am prelungit programul de livrari!
    Livrare pana la ora 22:00 de Luni pana Vineri*
    Livrare pana la ora 19:00 Sambata si Duminica**
    *pentru comenzile preluate pana la ora 20:00
    **pentru comenzile preluate pana la ora 16:00
    Comenzile plasat dupa aceste ore se vor livra a doua zi

    Transportul este gratuit pentru comenzile mai mari de 200 Lei.

    Comentarii
    Lăsați un comentariu Inchide