Caută
Categorii produse
    Meniu Close
    Inapoi la lista

    Carnea de porc de Mangaliţa - Beneficii şi proprietăţi

    Rasa de porc Mangaliţa sau Mangalica, cum îi mai spune, este o specie rară de porc originară din Ungaria care  este deţinătorul unei neobişnuite blane buclate  care acoperă corpul său, asemănătoare cu cea de oaie.

        

    Lâna sa poate fi de culoare neagră, sau roşcată, dar cel mai frecvent este blondă. Unica rasă remarcată cu blană lungă este acum pe cale de dispariţie Lincolnshire Curly Coat. Mangaliţa este ultima rasă de porci existentă care poartă aşa blană creaţă neobişnuită, care a fost aproape pe cale de dispariţie prin anii ’90 a secolului trecut, ramăseseră mai puţin de 200 de porci.

        

             

    Creşterea porcilor Mangaliţa a început în anul 1830 în Imperiul Austro – Ungar, după ce Arhiducele Joseph Anton Johann, al şaptelea fiu al împăraului Sfântului Imperiu Roman, Leopold al II – lea, a primit câţiva porci din Sumadija de la prinţul Serb, şi ia încrucişat cu alte câteva din Bakony, o regiune muntoasă din Ungaria,  şi Salonta, oraş din România de la frontieră cu Ungaria. Rezultatul  au şi fost porcii  Mangaliţa care au căpătat o blană creaţă asemănătoare cu cea a oii şi o înclinaţie spre greutate mare. Iniţial porcul de această specie era predestinat doar pentru Familia Regala a Habsburgilor, dar din cauza gustului exclusiv, a devenit întratât de popular încât, până la sfârşitul secolului al 19-lea a fost rasa principală în Europa.

         

    Mangaliţa nu necesită o grijă deosebită şi are o bună capacitate de îngrăşare.

    De fapt Mangaliţa este una din cele mai grase specii de porci în lume, cu un conţinut de grăsime de la 65% până la 70% din masa totală a corpului său.

    Carnea sa este considerată ca una din cea mai gustoasă carne de porc din lume.

    Carnea porcului de Mangaliţa este roşiatică,marmorată cu fâşii albe de grăsime intramusculară, cu o cantitate  ridicată de acizii graşi omega-3 şi antioxidanţi naturali.

    Aceasta se datorază dietei nautarale de nutreţ, grâu, porumb şi orz. Untura porcului Mangaliţa este uşoară şi se topeşte la o temperatură mai scăzută, decât untura de la alte specii de porc, deoarece conţine o cantitate de grăsimi nesaturate mai mare.

        

    De la începutul secolului 19 până în 1950, Mangaliţa a fost cea mai populară rasă de porcine din Ungaria. Grăsimea sa, baconul şi salamul erau produse solicitate pe piaţa europeană. Untura deasemeni era folosită la gătitul bucatelor grase, în produţia de lumânări, săpun şi produse cosmetice, până la introducerea uleilor vegetale.

             

         

    Caracteristicile rasei de Mangaliţa

        

    Porcul Mangalita este o rasa mica spre medie cunoscuta pentru productia de grasime si are cinci varietati: blonda, rosie, neagra, cu abdomen de randunica si baris.

    Se creste in efective reduse, in gospodariile oamenilor, dar si in fabrici din vestul si centrul tarii si mai rar in sud (Tulcea).

    Greutatea porcului Mangalita la varsta de un an este de  70-80 kilograme, la varsta de 2 ani este 80-100 kg, iar cand depaseste aceasta varsta poate ajunge si la 200-300 kilograme.

    Greutatea corporala medie a vierilor maturi variaza de la 68 la 77 kilograme, iar greutatea corporala medie a scroafelor mature este cuprinsa intre 64 si 73 kilograme.

    Inaltimea este medie iar scheletul este foarte puternic. Lungimea masurata de la bot pana la coada variaza de la 120 centimetri  la 140 centimetri.

        

    Avantajele si beneficiile carnei de porc de Mangaliţa

        

    • carnea are mai multe vitamine si un profil lipidic bun pentru sanatate;
    • carnea contine acizi grasi de tip omega 3, 6 si 9;
    • poate fi consumata si de persoanele care sufera de boli cardiovasculare sau de diabet;
    • procentul de acizi grasi nesaturati din aceasta carne ajunge la 70%, similar cu cel intalnit in uleiul de masline sau somon;
    • slanina de mangalita este la fel de gustoasa ca a altor rase, insa mult mai sanatoasa;
    • carnea este foarte buna, mai ales gatita la cuptor, cu ierburi aromate;
    • carnea de mangalita contine putina apa, de aceea este recomandata pentru pregatirea suncii;
    • carnea si produsele de Mangalita sunt foarte apreciate pe piata Uniunii Europene, Japonia si SUA

        

    La U-shop găseşti produse din carne de porc de Mangaliţa şi alte produse naturale si sănătoase de la producători din Romȃnia şi Europa

         

    https://www.u-shop.ro/carnati-mangalita-bio-thum-congelati

    https://www.u-shop.ro/carne-rilette-de-mangalita-bio-la-borcan-120-g-pret-buc

    https://www.u-shop.ro/slanina-mangalita-bio-cu-verdeturi-produs-artizanal-thum-austria-kg

    https://www.u-shop.ro/salam-din-carne-de-mangalita-bio-thum-200g-pret-buc

         

    Comandă acum pe U-shop.ro si le poţi avea pe masă în aceeaşi zi!

    Comentarii
    Lăsați un comentariu Inchide